Move On - 10 October 2024

“COMMUNICATIONS SKILLS”: MOFT SAU NECESITATE PENTRU PERSONAL TRAINER de Raul Toma

Cei trei CCC – cunoștințe, creativitate, comunicare

Comunicarea PT – client - provocări

Comunicarea PT - client - limite

De ce este comunicarea în PT diferită de alte tipuri de comunicare?

Dacă ar fi să caut o definiție strictă, comunicarea ar putea fi definită ca un ansamblu de acțiuni care au în comun transmiterea de informații sub formă de mesaje, știri, semne sau gesturi simbolice, texte scrise între două persoane, numite interlocutori, sau mai formal, emițător și receptor.

Conform lui C. Hovland, I. Janis si H. Kelley, comunicarea este: ”un proces prin care un individ (comunicatorul) transmite stimuli (de obicei verbali) cu scopul de a schimba comportarea altor indivizi (auditoriul)”.

Dacă ne luăm după Denis McQuail, comunicarea reprezintă: ”transmiterea informațiilor, ideilor și atitudinilor sau emoțiilor de la o persoană sau de la un grup la altul, în mod esențial prin intermediul simbolurilor”

În general, comunicarea presupune:

• elemente verbale

• elemente paraverbale

• elemente nonverbale

Ca acțiunea comunicării să fie eficientă, aceste trei elemente trebuiesc utilizate inteligent, pentru a realiza:

• trimiterea unor mesaje clare

• receptarea și înțelegerea mesajelor

Abilitatea reprezintă capacitatea de a face ceva bine, cu dibacie și îndemânare (conform DEX). Comunicarea presupune să ai un set de abilități specifice. Acestea pot fi parte a temperamentului cuiva (PT-ul este un job vocațional) sau dobandite și exersate îndelung, ca parte a unui proces educațional. În ambele cazuri este nevoie de studiu și aprofundare.

Personal Trainer-ul, ca job, s-a definitivat abia în ultimii ani, pe măsură ce fitness-ul a devenit industrie. Abia în această perioadă au început lucrurile să avanseze și domeniul să se profesionalizeze, să apară standarde și proceduri. Până atunci totul era lăsat să “curgă” de la sine. 

Dar lucrurile sunt complexe. Ai nevoie de cunoștințe din diferite domenii: anatomie, fiziologie, biomecanică, teoria antrenamentelor, nutriție, psihologie și sociologie. Teoretic, având această plajă mare de domenii din care trebuie să cunoști multe informații, în clipa în care ai un client nou extragi informațiile necesare din toate domeniile enumerate și le pui cap la cap, ca într-un puzzle, și oferi un program individualizat și personalizat. 

După care începi să aplici acest program și să îl adaptezi la evoluția clientului. 

Teoria este simplă. De ce ar fi complicată transpunerea în realitate?

Pentru că vorbim de o relație antrenor/client care presupune interacțiune umană 100% din timp. Iar această interacțiune umană presupune și cere comunicare. Comunicarea presupune încredere, a antrenorului în sine și a clientului, în antrenor. 

Volumul mare de cunostințe specifice trebuie aplicat în alcătuirea și aplicarea programului individualizat, dar și în transmiterea către client a elementelor necesare pentru întelegerea activității, a așteptărilor, a depășirii obstacolelor. Este foarte important ce și cât transmiți, iar asta ține de abilitățile de comunicare stăpânite.

Fiecare client este unic, dar tu rămâi mereu același și trebuie, TOTUȘI, să te adaptezi fiecărui client în parte. Provocarea aceasta este mai complexă decât crezi, atât timp cât nu esti implicat direct în această ecuație. 

Până unde accepți să te deschizi în fața clienților, până unde îi lași pe ei să se deschidă în fața ta, cât de adânc accepți să intri în viața lor… sau ei în viața ta. Sunt provocări reale, mai puțin întâlnite în alte joburi.

Mai mult…ce vindem noi, ca PT? Ce servicii oferim? Cum le cuantificam în aceste momente, ele nefiind ca alte servicii sau produse?  Cum comunicăm faptul că noi oferim sănătate, dar cerem răbdare, acceptare și încredere? Și mai ales…TIMP. 

Înainte sa te apuci de treabă, adică de învățat și de aplicat ceea ce ai învățat, încearcă să aranjezi în ordinea importanței, următorii termeni:

creativitate

cunoștințe

comunicare

După ce ai învățat și te-ai apucat să aplici cunoștințele acumulate, și mai trec câțiva ani în câmpul muncii, deci se adaugă și experiență, rearanjează acești termeni în ordinea importanței. Și vezi ce rezultat obții.

Pentru mine…un antrenor foarte bun comunică cunoștințele pe care le are într-un mod creativ…